Otwieranie dokumentu w miejscu zakończenia edycji

Użytkowanie edytora dokumentów
R2D2

Otwieranie dokumentu w miejscu zakończenia edycji

Post autor: R2D2 »

Windows 8.1, Libreoffice 4.3 Writer. Witam. Podobne wątki już się przewijały. U mnie w wersji LibreOffice 4.2.5 wszystko było w porządku, ale po zainstalowaniu wersji LibreOffice 4.3, dokument zawsze się otwiera na początku strony. Pomimo wprowadzenia w Narzędzia/Opcje/LibreOffice/Dane użytkownika imienia i nazwiska i inicjałów, otwieranie następuje dalej na pierwszej stronie. Jest to o tyle denerwujące, że często korzystam z kilkudziesięciostronicowego dokumentu dopisując do niego nowe rzeczy i przewijanie do miejsca zakończenia edycji jest trochę kłopotliwe. Rozwiązanie typu Skrót klawiaturowy Ctrl+End nie wchodzi w rachubę gdyż przenosi mnie na koniec dokumentu a nie do miejsca zakończenia edycji. Może ktoś pomóc?
Libre Office 4.4.3.2, Windows 8.1
Jan_J

Re: Otwieranie dokumentu w miejscu zakończenia edycji

Post autor: Jan_J »

Może być błąd w 4.3
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
R2D2

Dzięki. W takim razie będę czekał na nową wersję LO 4. W międzyczasie wymyśliłem "chałupnicze" rozwiązanie tej niedogodności.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Wikipedia podaje następujące informacje nt LibreOffice
Cykl wydawniczy i sposób numeracji wersji
Cykl wydawniczy LibreOffice jest oparty na czasie. Oznacza to, że nowa wersja może zostać opublikowana nawet wtedy, gdy zawiera znane błędy.

Poza wyjątkowymi sytuacjami, nowe funkcje dostępne są wyłącznie w nowych liniach pakietu. Te z kolei wydawane są dwa razy do roku, w lutym oraz w lipcu. Linia identyfikowana jest za pomocą pierwszych dwóch liczb w numerze wersji, np. 3.3 lub 4.1.

Każda linia otrzymuje około sześciu wydań poprawkowych, które nie wprowadzają nowych funkcji, ale usuwają znalezione błędy. Wydania poprawkowe są publikowane co miesiąc do momentu osiągnięcia przez daną linię stabilności, a później co dwa miesiące. Kryteria „stabilności” nie są ściśle określone, ale zazwyczaj uznaje się, że linia jest stabilna od trzeciego lub czwartego wydania poprawkowego. Wydania poprawkowe są identyfikowane za pomocą ostatniej (trzeciej) liczby w numerze wersji. Np. 3.3.4 oznacza czwarte wydanie poprawkowe linii 3.3, zaś 4.1.2 oznacza drugie wydanie poprawkowe linii 4.1.

W każdym dowolnym momencie na stronie internetowej pakietu do pobrania dostępne są dwie różne wersje:

linia dojrzała (czwarte lub wyższe wydanie poprawkowe danej linii), przeznaczona dla użytkowników, którym zależy na stabilności;
linia młodsza (trzecie lub niższe wydanie poprawkowe danej linii), przeznaczona dla testerów oraz pierwszych naśladowców (ang. early adopters).
Wersja 4.3 ma ciągle trzecią cyfrę 0. Jest już gotowa Release Candidate 4.3.1
Wersja 4.2 ma obecnie wydanie 6.
Może w tym jest problem?
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
R2D2

Dziękuję za obszerne wyjaśnienie. Będę śledził kolejne wydania LO 4.3. Zastanawia mnie jedna rzecz. Rozumiem, że wprowadzane nowe funkcje i rozwiązania w pakiecie LO mogą zawierać błędy, które w następnych wersjach są poprawiane i udoskonalane. Tylko dlaczego coś co w poprzednich edycjach działało bez zarzutu nagle przestaje działać?
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

To jest dobre pytanie, na które nie ma też dobrej odpowiedzi.
Tak złożony produkt tworzony jest przez duży zespół. Wystarczy, że ktoś przez pomyłkę wstawi starszy moduł.
W LibreOffice, chyba w wersji 3.5 i następnych przestał działać moduł obsługujący pliki konkordancji (to jeden ze sposobów tworzenia indeksów alfabetycznych). Błąd został zgłoszony, lecz "naprawienie" trwało do wersji 4.2.5. W równoległym pakiecie AOO tego problemu nie było.
Ten typ tak widocznie ma.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
R2D2

Zainstalowałem właśnie wersję 4.3.1.1. Powyższy problem nadal nie rozwiązany. Czekamy cierpliwie dalej.
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

Wstawiaj zakładkę w miejscu zakończenia pracy. Przycisk wstawiania zakładki możesz dodać do paska narzędzi z kategorii "Wstaw". Zakładkę możesz znaleźć za pomocą Navigatora. Możesz także zautomatyzować tę czynność odpowiednim makrem i przypisać mu przycisk, którym wzbogacisz pasek narzędzi.

Ktoś bardziej zaawansowany mógłby pokusić się o napisanie dwóch makr, np. "KoniecPracy" (wstawiającego zakładkę "KoniecPracy") i "DoRoboty" (odnajdującego zakładkę "KoniecPracy"), a następnie powiązać je ze zdarzeniami zamykania i otwierania dokumentu. Przydałaby się też obsługa błędów z uspokajającymi komunikatami.
Kto wie, może byłoby z tego rozszerzenie na które czeka więcej osób. A może już takie rozszerzenie jest? Szukałeś:
Rozszerzenia OpenOffice?
Rozszerzenia LibreOffice?
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
R2D2

Nie jestem niestety taki biegły w kwestii makr. Na swoje potrzeby problem rozwiązałem najprościej jak się dało, żeby nie mówić prymitywnie. Otóż na końcu pisanego tekstu wstawiam jakiś znak którego nie ma we prowadzanym tekście np ! lub @ lub # (stosuję ! bo jest pierwszy z brzegu) i zapisuję dokument. Po otwarciu go do edycji w "polu znajdź" (lewy dolny róg ekranu lub kombinacja klawiszy Ctrl+F) wpisuję powyższy znak i jestem automatycznie przeniesiony w miejsce końca edycji. To załatwia sprawę w sposób szybki i prosty. Pozwala też oczekiwać na profesjonalne rozwiązanie problemu w kolejnych wydaniach LO.
Judykator

Post autor: Judykator »

U mnie w Wordzie 2007 tez nie działa skrót shft+F5 który powinien ustawiać kursor w miejscu ostanieniej edycji.

W trudach wynalazłem w internecie i lekko poprawiłem makro vba

Kod: Zaznacz cały

Sub FileSave()
    On Error Resume Next
    ActiveDocument.Bookmarks.Add Range:=Selection.Range, Name:="XXX"
    ActiveDocument.Save
End Sub

Sub AutoClose()
    On Error Resume Next
End Sub

Sub FileSaveAs()
    On Error Resume Next
    Dialogs(wdDialogFileSaveAs).Show
End Sub

Sub AutoOpen()
    If ActiveDocument.Bookmarks.Exists("XXX") = True Then
        ActiveDocument.Bookmarks("XXX").Select
        ActiveDocument.Bookmarks("XXX").Delete
    End If
End Sub
W momencie zapisania pliku lub jego zamknięcia wstawia zakładkę XXX. Przy otwarciu pliku sprawdza czy zakładka XXX istnieje, a jeśli tak to ustawiam tam kursor i kasuje zakładkę XXX.

Może ktoś to przełoży na makra oo
LibreOffice 4.13
Jan_J

Potwierdzam; 4.3 przy odczycie ustawia kursor w miejscu edycji zgodnie z rozpoznaniem użytkownika, ale przy zapisie gubi tę informację. \see https://bugs.documentfoundation.org/sho ... i?id=80960.
Dla ogólnej orientacji \see https://bugs.documentfoundation.org/sho ... i?id=75025.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
R2D2

Zainstalowałem wersję LO 4.3.1.2, ale problem nadal jest nie rozwiązany. Może w następnych wersjach ten problem zniknie.
R2D2

Zainstalowałem LO 4.3.4.1 i problem nadal nie jest rozwiązany. Czekamy na dalsze aktualizacje.
R2D2

Zainstalowałem wersję LO 4.4.0.3 i problem nadal występuje. Straciłem nadzieję na rozwiązanie tej sprawy.
Jan_J

JJ
R2D2

Dzięki za informację i czekam na LO 4.5.0. Może problem będzie rozwiązany.

Zainstalowałem LO 4.4.1.2 dalej bez zmian, pozostaje czekać na LO 4.5.0.
R2D2

Re:[SOLVED] Otwieranie dokumentu w miejscu zakończenia edycj

Nareszcie. W wersji O.O. 4.4.3.2 problem został rozwiązany. Podczas otwierania dokumentu kursor ustawia się w miejscu zakończenia poprzedniej pracy.
Uwaga! Aby wszystko działało jak potrzeba, należy w dokumencie wybrać Narzędzia/Opcje/LibreOffice/Dane użytkownika i wypełnić pola Imię i Nazwisko.
Potem w każdym otwartym dokumencie omawiany problem już nie istnieje.
ODPOWIEDZ