[SOLVED] zestawienie miesięcy - zebrane z poszczególnych dni
[SOLVED] zestawienie miesięcy - zebrane z poszczególnych dni
Mam problem.
Stworzyłem tabelę w której zbieram dane o % wykonaniu normy w poszczególne dni przez poszczególnych pracowników.
To jest prosta tabela wygląda tak że pionowo (kol. A) mam listę nazwisk a poziomo (wiersz 1) daty - (w nagłówkach mam: 01.07.2014; 02.07.2014 itd)
No a teraz problem:
potrzebuję z tej tabeli wyciągnąć nazwiska i średnie realizacje w poszczególnych miesiącach.
Nie wiem jak to zrobić (formuła, tabela przestawna?) - danych mam kilkadziesiąt pozycji i trudno to robić "na piechotę"
Muszę mieć z tego tabelę taką że nazwiska są jak poprzednio a w nagłówkach kolumn (wiersz 1) będę miał "lipiec"; sierpień" ... itd) a zawartością będą średnie realizacje zebrane z poszczególnych dni danego miesiąca.
Ktoś pomoże?
załączam przykładowy pliczek z danymi, które mam na starcie
Stworzyłem tabelę w której zbieram dane o % wykonaniu normy w poszczególne dni przez poszczególnych pracowników.
To jest prosta tabela wygląda tak że pionowo (kol. A) mam listę nazwisk a poziomo (wiersz 1) daty - (w nagłówkach mam: 01.07.2014; 02.07.2014 itd)
No a teraz problem:
potrzebuję z tej tabeli wyciągnąć nazwiska i średnie realizacje w poszczególnych miesiącach.
Nie wiem jak to zrobić (formuła, tabela przestawna?) - danych mam kilkadziesiąt pozycji i trudno to robić "na piechotę"
Muszę mieć z tego tabelę taką że nazwiska są jak poprzednio a w nagłówkach kolumn (wiersz 1) będę miał "lipiec"; sierpień" ... itd) a zawartością będą średnie realizacje zebrane z poszczególnych dni danego miesiąca.
Ktoś pomoże?
załączam przykładowy pliczek z danymi, które mam na starcie
- Załączniki
-
- przyklad.ods
- przykład danych wyjściowych
- (39.82 KiB) Pobrany 175 razy
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2014 3:12 pm przez giedol, łącznie zmieniany 3 razy.
OpenOffice 4.1 na Windows 7
Re: zestawienie miesięcy - zebrane z poszczególnych dni
Jeżeli dobrze zrozumiałem naturę problemu to najpierw należałoby zacząć od uporządkowania danych:
13 arkuszy (12 miesięcy + 1 roczny)
Pierwszy arkusz Styczeń → 31 kolumn + 1 kolumna na podsumowanie
Drugi arkusz Luty → 29 kolumn (28 dni + dodatkowy dzień przypadający na rok przestępny) + 1 kolumna na podsumowanie
itd.
Ostatni arkusz → brałby pod uwagę ostatnie kolumny z każdego miesiąca.
13 arkuszy (12 miesięcy + 1 roczny)
Pierwszy arkusz Styczeń → 31 kolumn + 1 kolumna na podsumowanie
Drugi arkusz Luty → 29 kolumn (28 dni + dodatkowy dzień przypadający na rok przestępny) + 1 kolumna na podsumowanie
itd.
Ostatni arkusz → brałby pod uwagę ostatnie kolumny z każdego miesiąca.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Niestety, tak nie mogę zrobić. Dane w mojej tabeli zbierają się automatycznie z wielu różnych zakładek. Nie są chronologicznie ułożone. Muszę to móc wyciągać z jednej tabeli gdzie przeplatają się się dni z różnych miesięcy.
Może, ktoś ma na to jakiś pomysł?
Może, ktoś ma na to jakiś pomysł?
Zdecydowanie nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale może Ci się przyda:
- Załączniki
-
- przyklad-2.ods
- (13.04 KiB) Pobrany 170 razy
Apache OpenOffice 4.0.1
dzięki, ale to jeszcze nie to.
Próbuję użyć funkcji średnia.warunków - ale pokazuje mi błąd.502
Udało mi się wyciągnąć z dat same miesiące (funkcja indeks(komórka z datą)) - dodatkowy wiersz pod datami
Jako warunki chcę użyć nazwisk i miesięcy. Chciałbym aby arkusz wyglądał jakoś tak:(załącznik)
Jak zmodyfikować tą formułę aby działała?
Próbuję użyć funkcji średnia.warunków - ale pokazuje mi błąd.502
Udało mi się wyciągnąć z dat same miesiące (funkcja indeks(komórka z datą)) - dodatkowy wiersz pod datami
Jako warunki chcę użyć nazwisk i miesięcy. Chciałbym aby arkusz wyglądał jakoś tak:(załącznik)
Jak zmodyfikować tą formułę aby działała?
- Załączniki
-
- przyklad3.ods
- z błędem
- (10.5 KiB) Pobrany 161 razy
Błąd 502 wskazuje na niewłaściwy argument. Nigdy nie używałem tej funkcji, więc tutaj nie pomogę.
Apache OpenOffice 4.0.1
Chyba mam rozwiązanie.
- Załączniki
-
- przyklad3_demo.ods
- (32.17 KiB) Pobrany 180 razy
Kubuntu 16.04 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Dzięki, rzeczywiście działa.
Ciekawa formuła wyciągająca miesiąc z daty. Ta moja była błędna, bo to dalej była cała data - tylko pokazana w formacie "MMMM".
Zastanawiam się czy nie można by jej zastąpić taką:
=TEKST(B1;"MMMM")
(b1) to komórka z datą w formacie dd.mm.yyyy Podstawiłem do Twojej tabeli i działało - czy tak też może być?
Jeszcze jedno pytanie:
Co jeśli pracownicy w zakładce "zestawienie" będą w innej kolejności? Jak się przed tym zabezpieczyć?
Ciekawa formuła wyciągająca miesiąc z daty. Ta moja była błędna, bo to dalej była cała data - tylko pokazana w formacie "MMMM".
Zastanawiam się czy nie można by jej zastąpić taką:
=TEKST(B1;"MMMM")
(b1) to komórka z datą w formacie dd.mm.yyyy Podstawiłem do Twojej tabeli i działało - czy tak też może być?
Jeszcze jedno pytanie:
Co jeśli pracownicy w zakładce "zestawienie" będą w innej kolejności? Jak się przed tym zabezpieczyć?
Może być:
A jakbyś nazwy pracowników pobierał z arkusza Dane?
Czyli w arkuszu Zestawienie w komórce A2:i przeciągnął na resztę wierszy?
Kod: Zaznacz cały
=TEKST(B1;"MMMM")
Czyli w arkuszu Zestawienie w komórce A2:
=dane.A3
Kubuntu 16.04 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
OK. Nawet lepsza, bo krótsza i sprawniej działa.giedol pisze:Ciekawa formuła wyciągająca miesiąc z daty. [...]Kod: Zaznacz cały
=TEKST(B1;"MMMM")
Jest też możliwość
=INDEKS({"styczeń";"luty";"marzec";"kwiecień";"maj";"czerwiec";"lipiec";"sierpień";"wrzesień";"październik";"listopad";"grudzień"};MONTH(B1))
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Udało się. Pliczek działa tak jak chciałem.
Załączam gotowy - może komuś się przyda.
Dodałem jeszcze formułę "JEŻELI(CZY.BŁĄD...." aby wyeliminować pokazywanie błędu DZIEL/0 tam, gdzie jeszcze nie ma danych dla kolejnego miesiąca.
Udało się. Pliczek działa tak jak chciałem.
Załączam gotowy - może komuś się przyda.
Dodałem jeszcze formułę "JEŻELI(CZY.BŁĄD...." aby wyeliminować pokazywanie błędu DZIEL/0 tam, gdzie jeszcze nie ma danych dla kolejnego miesiąca.
- Załączniki
-
- gotowe.ods
- gotowy wzór
- (43.22 KiB) Pobrany 183 razy