Nagłówek z obrazka i granice tekstu

Użytkowanie edytora dokumentów
gromiasty

Nagłówek z obrazka i granice tekstu

Post autor: gromiasty »

Witam,
mam problem z papierem firmowym : nagłówek został wstawiony z obrazka i niestety i OO i LO drukują mi granice tekstu (szara linie po lewej i od góry obrazka).
Jedyne co udało mi się ustawić to by te linie zniknęły z dokumentu (widok-granice tekstu lub zmiana koloru na biały) ale niestety ciągle są na wydruku.
W ustawieniach drukowania i na sieci nic nie znalazłem.
Ktoś ma jakieś pomysły ?

pozdrawiam forumowiczów !
OpenOffice 3.3 na Windows 7 / LibreOffice 4.2 na Windows 8
Jan_J

Re: Nagłówek z obrazka i granice tekstu

Post autor: Jan_J »

gromiasty pisze:[...] wstawiony z obrazka [...] granice tekstu [...]
#0 Chyba nie tekstu, skoro chodzi o obrazek?
#1 Trzeba by wiedzieć, czy problem powtarza się niezależnie od urządzenia. Istnieją tzw. wirtualne drukarki, czyli oprogramowanie zapisujące wydruk do pliku w formacie grafiki. Na przykład PDFCreator i jemu podobne, Windows też ma jakąś niby-drukarkę XPS. Jeżeli takie wydruki również są wadliwe, sprawa dotyczy Writera. Jeżeli nie, chodzi o sterownik Twojej drukarki albo o jego współpracę w Writerem.
#2 Może obrazek ma coś w rodzaju obramowania, albo np. wiersz/kolumnę przezroczystych pikseli, z którymi wydruk sobie nie radzi? Może wystarczy zmienić format pliku?
#3 Spróbowałem wydruku gif oraz png z przezroczystością. No problem na LO 4.1.6 (plus konkretna drukarka albo pdf/cups dla linuksa).
JJ
LO (24.2) ∙ Python (3.12|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
gromiasty

Post autor: gromiasty »

#0 w LO i OO nazywa się to granice tekstu - chyba chodzi o przepływność tekstu wokół obrazka
#1 testowane na 3 urządzeniach i 3 drukarkach i 3 wersjach LO/OO (OO 3.3.0 i Konica-Minolta c224 , LO 4.1 i HP 1000 oraz LO 4.2 i HP1200)
#2 na "oko" nic nie widać ; zrobiłem test i pobawiłem się opcją "obróć obraz : w pionie, w poziomie" i po przestawieniu go na wydruku linie/obramowanie z lewej/u góry zniknęło ale za to pojawiła się kreska po prawej :( - obrazek sam w sobie nic nie ma ...
#3 jaki format obrazka najlepiej użyć ?

#4 Spróbuję jeszcze jedno pytanie by nie zaczynać nowego tematu : powyższy problem dotyczy dokumentu który ma ponad 100 stron i na najnowszym LO dokument się rozjeżdża (sformatowany zapisuję i po ponownym otwarciu ma coraz większe przesunięcia im dalej ku końcowi) ,a na starym leciwym OO 3.3 działa jak należy (ten sam dokument przesłany pocztą). Jakieś pomysły co to może być ? AKTUALIZACJA : wybranie plik-podgląd wydruku i powrót do dokumentu koryguje "problem". Kompletny bezsens .....
OpenOffice 3.3 na Windows 7 / LibreOffice 4.2 na Windows 8
chris_

Post autor: chris_ »

Trudno coś doradzić, w opcjach drukowania jest "rysuj krawędź wokół strony", może to jest zaznaczone?
Być może jest to kwestia tła?
Najlepiej jakby Pan dołączył plik tutaj na forum (kasując wrażliwe dane) i wtedy można coś konkretnego poradzić.
I jeszcze jedno - proszę zaktualizować OO do AOO 4.x.
LibreOffice (wersja stabilna) | Crunchbang
ODPOWIEDZ