@Crazygod
Pewne rzeczy są frustrujące, to oczywiste. Ale nie ma co też lać łez na forum, które stanowi pierwszą pomoc dla ludzi i które ma może z 20-30 aktywnych użytkowników, a co istotniejsze - forum, którego włodarze z TDF na pewno nie znają/przeczytają. Anglojęzyczne forum funkcjonuje podobnie. Jest platformą między użytkownikami.
Mateusz vel Quest88 cały czas dużo robi dla społeczności, więc jakieś "przytyki" są stratą czasu - szczególnie, że jego czas lepiej spożytkować na coś bardziej wymiernego.
TDF działa jak działa. Musisz pamiętać, że regularnych "komiterów" jest około 100. Sam pakiet jest skomplikowanym projektem pod względem programistycznym, do tego TDF musi dzielić czas na wsparcie wszystkich platform (teraz także mobilnych), wersji online pakietu i wielu innych rzeczy jak np. infrastruktura i marketing. Krótko mówiąc - rzeczywistość FLOSS. Za komercyjnych odpowiednikiem stoją wielkie budżety i (dosłownie) 10 razy tyle ludzi. Tutaj nikt nikogo do niczego nie może zmusić
Chcesz pomóc: koduj>zgłaszaj błędy>zgłaszaj propozycje>wpłacaj datki>przekonuj innych. Pól do działania jest wiele.
Możesz mi teraz wyciągać wypowiedzi z kontekstu, ale taka dyskusja nic nie da. Ten wątek jest właśnie między innymi po to, abyś spokojnie mógł sięgać po wydania oznaczone jako "produkcyjne". Gwarantuje, że w 95% wszystko będzie działać, a jak nie - napisz na forum, czy do mnie - zgłoszę to osobiście.
Ja tak robię, przez dłuższy czas korzystałem z (X)ubuntu, zaczęli forsować coraz to nowsze pomysły, pojawiało się dużo niedociągnięć, przeskoczyłem na Debiana. Niedogodności się skończyły.
To co teraz napisałem, nie przekreśla tego co wcześniej napisałem. Regresy są w tym wydaniu duże i TDF doskonale sobie z tego zdaję sprawę. Zarówno na BG jak i w komentarzach internetowych pojawia się dużo krytyki.
Z mojej strony to wszystko w tym wątku. Nie twierdzę, że jest to bezsensowna polemika, tylko
mało skuteczna, żeby nie powiedzieć - w ogóle nieskuteczna.
----
Teraz widzę, że linia 4.2 dostała jedno wydanie dodatkowe. Na razie nie widzę żadnych wyjaśnień, ale to, co tutaj napisałem może być tego przyczyną.
@Mateusz
Rozbawiłeś mnie tym:
czy obramowanie komórek nie jest tak ważne jak to co się wdraża i naprawia na bieżąco.
Arkusz kalkulacyjny tabelą stoi, jest to jedna z kluczowych rzeczy i w tym przypadku popełniono najbardziej trywialny błąd - zabrakło testu po rewitalizacji stylów obramowania
Pewnie, zdarzały się podobne, ale ten błąd wręcz nakazuje poczekanie na kolejne wydanie poprawkowe, które jak widzisz przyjdzie wcześniej.